La bellesa només és a l’interior?

Vivim en una societat on la imatge és fonamental i cada vegada estic més convençut que la manera de presentar els treballs i activitats als alumnes, és important. Rebre un document fet amb un processador de textos on s’indiquen les activitats a fer en una unitat didàctica, és la manera més habitual que tenen els alumnes de rebre les nostres indicacions.

Tinc per costum fer cada any revisions de les activitats dels diferents treballs de tecnologia. De vegades una activitat no funciona i el que faig és canviar-la o modificar-la. Aquest curs a més a més estic fent una rentada de cara visual d’aquests treballs. Un exemple és el que estem fent a 2n d’ESO. Un dels continguts curriculars és l’estudi de les diferents formes de crear energia elèctrica. Fins ara, plantejava el treball amb un document Drive però aquest any l’he volgut presentar en format web. Utilitzo la plataforma www.wix.com amb la qual es poden fer webs realment molt professionals. A més a més i inspirant-me en l’Òscar De Paula (company de FEDAC) he introduït alguns elements de gamificació.

Screenshot 2018-03-10 at 17.50.39

El treball comença amb un petit missatge d’un alcalde d’un poble alemany:

Bon dia nois. Sóc l’alcalde d’un petit poble alemany que es diu Triberg. He contactat amb vosaltres perquè el nostre poble  necessita generar energia elèctrica pels nostres habitants. La vostra feina serà explicar a tothom com són les centrals que es poden instal·lar al nostre territori. Una vegada feta aquesta feina, ells votaran quina o quines d’aquestes centrals prefereixen.

A partir d’aquest moment els alumnes han de fer una sèrie d’activitats (algunes individuals i algunes en grups cooperatius) per conèixer ​com va tot això de l’energia. Recerca, presentacions orals, construcció de maquetes, infografies…

Totes les activitats tenen associada una puntuació (com sempre hem fet els docents) i l’alumne pot anar escalant en el seu grau de coneixement. A la mateixa web cada alumne pot mirar quina és la seva evolució mitjançant uns gràfics de la web www.flippity.net

Screenshot 2018-03-10 at 18.00.51

Encara no hem acabat  però ja tinc detectades algunes millores de cara al curs vinent. En primer lloc vull incrementar la part de joc del projecte, ja que ha quedat bastant pobre, però estic força satisfet d’aquesta millora externa que fa que els alumnes es mirin les activitats d’una manera diferent. Si algú està interessat li puc passar tota la informació del projecte. Crec que compartir coneixement ens enriqueix com a professionals.

Leave a comment